Mešká vklad do katastra? Žiadajte späť poplatok!

Mešká vklad do katastra? Žiadajte späť poplatok!

Vklad do katastra nehnuteľností je jedným z kľúčových procesov pri nadobúdaní alebo prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnosti. Tento proces zahŕňa podanie návrhu na vklad vlastníckeho práva na katastrálnom úrade, ktorý má stanovenú lehotu na vybavenie žiadosti. Podľa zákona č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností (katastrálny zákon), táto lehota na vykonanie vkladu je 30 dní, ak nie sú splnené podmienky na skrátené konanie do 15 dní.

V prípade, že lehota na vykonanie vkladu prekročí 30 dní, účastník konania má podľa platných právnych predpisov nárok na vrátenie správneho poplatku. Tento poplatok sa vyberá pri podaní návrhu na vklad do katastra, pričom jeho výška je spravidla 100 EUR, ak sa návrh podáva v listinnej podobe, alebo 50 EUR pri elektronickom podaní.

Základné podmienky pre nárok na vrátenie poplatku


Nárok na vrátenie poplatku vzniká účastníkovi konania za nasledovných podmienok:

1. Presiahnutie lehoty 30 dní: Základnou podmienkou pre uplatnenie nároku na vrátenie poplatku je skutočnosť, že katastrálny úrad nestihol rozhodnúť o návrhu na vklad do 30 dní od jeho podania. Táto lehota sa počíta od dňa doručenia návrhu príslušnému katastrálnemu úradu.

2. Žiadosť o vrátenie poplatku: Účastník konania musí podať písomnú žiadosť o vrátenie poplatku, v ktorej uvedie všetky potrebné údaje, vrátane informácií o návrhu na vklad a dôvode na vrátenie poplatku.

3. Nevyvolanie prieťahov účastníkom: Ak oneskorenie vzniklo na strane katastrálneho úradu a nie z dôvodu účastníka konania (napr. neúplnosť návrhu, nedodanie potrebných dokumentov), účastník má právo žiadať o vrátenie poplatku. Ak však účastník spôsobil prieťahy v konaní, nárok na vrátenie poplatku zaniká.

Postup pri uplatnení nároku
Ak účastník zistí, že jeho návrh nebol vybavený v lehote 30 dní, má právo požiadať o vrátenie poplatku. Tento postup vyžaduje, aby účastník konania podal žiadosť na príslušný katastrálny úrad. V žiadosti je potrebné uviesť:

- Identifikačné údaje účastníka konania
- Číslo spisu alebo referenčné číslo návrhu na vklad
- Dátum podania návrhu
- Dôvod žiadosti (presiahnutie zákonnej lehoty)
- Číslo bankového účtu, na ktorý sa má poplatok vrátiť

Po doručení žiadosti katastrálny úrad preverí, či skutočne došlo k prekročeniu zákonnej lehoty a či neexistujú dôvody, ktoré by ospravedlňovali prieťahy zo strany účastníka konania. Ak sú splnené všetky podmienky, správny poplatok sa účastníkovi vráti.

Záver
V prípade, že katastrálny úrad prekročí zákonom stanovenú lehotu 30 dní na vykonanie vkladu do katastra nehnuteľností, má účastník konania nárok na vrátenie správneho poplatku. Tento nárok je však potrebné uplatniť podaním žiadosti a preukázať, že prieťahy neboli spôsobené samotným účastníkom. Tento mechanizmus má zabezpečiť efektívnosť a transparentnosť procesov na katastri a chrániť práva účastníkov konania.

A ak si s tým neviete rady, pokojne sa obráťte na nás. Radi Vám s tým pomôžeme. 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie